lördag 30 april 2011

Fikastund i naturen













På våra strövtåg i naturen hittar vi ofta vackra platser, lämpliga för en utflykt med kaffekorg. "Hit ska vi ta våra gäster" säger vi alltid. I går var det dags för fika på en av de platserna. Sämre utsikt kan man ha när man lyfter sin kaffekopp. Dessutom ingen jobbig musik i högtalare som på vissa kondis utan bara vågornas skvalp, sädesärlornas kvitter och måsarnas skri. Nu packar våra gäster ihop sina pinaler och åker snart vidare och jag ska ta tag i diverse pelargoner och annat som längtar efter ny jord.

fredag 29 april 2011

Bröllop idag













Vid den härliga men blåsiga utflykten till Norra udden igår, fick jag en hastig glimt av härfågeln när den lyfte från ett träd och flög förbi mig. Det gick så snabbt så jag hann aldrig fånga den med kameran. Däremot satt en vacker svartvit flugsnappare på en gren och poserade när jag gick förbi och slånet har slagit ut. Hemma i trädgården har vintergrönan börjat blomma och dillpionerna har stora svällande knoppar. Det börjar kännas som om vi sakta övergår från vår till sommar. I dag blir det en förmiddagsutflykt till Trollskogen med våra gäster innan vi bänkar oss framför TV-n och övervakar vigseln i England. Det är bara att hålla tummarna för att det blir ett lyckligare äktenskap för de här unga tu än vad det blev för hans föräldrar.

torsdag 28 april 2011

En dröm i rosa





















I går slog vi våra kloka huvuden ihop och funderade över vad som kunde göras med det smala utrymme som blev över när nya kylen och frysen har installerats. Det slutade med att vi packade in oss i bilen och for till IKEA i Kalmar för att inhandla ett hyllskåp. Make och svåger kröp sedan omkring på golvet och skruvade och nu står det på plats. På vägen hem stannade vi till vid några blommande körsbärsträd vid Ekerums golfbana. En dröm i rosa faktiskt! Nu packar vi och åker till norra udden. En härfågel har setts där och har vi tur kanske den visar sig idag också.

onsdag 27 april 2011

Några droppar regn













I dag vaknade vi av att några regnstänk landade på fönsterrutan men det ser ut att bli ett kortvarigt regn. Grannens hästar busar våryra i hagen och sätter av i galopp. Skönt med lite svalare väder efter gårdagens sommarvärme, tycker de säkert. Nu lyser det blått i alla hagar. Pärlhyacinter, doftvioler och scilla trängs med några kvarvarande blåsippor och de första gullvivorna börjar slå ut. Våra nya gäster har anlänt och vi får se vad vi hittar på under dagen.

tisdag 26 april 2011

Lärkor, tulpaner och soppa med kirskål


















Det vackra vädret fortsätter även om det kan komma några droppar regn framåt kvällen. Det gör ingenting för det är dammtorrt i rabatterna nu. Lärkorna spelar högt i skyn men jag lyckades fånga en på bild. De vilda tulpanerna, gula och gracila, blommar för fullt just nu. Jag är så glad att jag har några av dem i min trädgård och det finns fler på en äng alldeles i närheten. Jag berättade att vi skulle äta lunch i Skäftekärr i söndags. Lunchen inleddes med en stor kopp soppa och vi försökte identifiera ingredienserna. Purjolök och persilja kom vi fram till men vad var det mer? Inte nässlor, de har en speciell smak. Det visade sig vara kirskål och det kan rekommenderas. Kirskål, späd purjo- eller salladslök, persilja och buljong, kryddor efter smak och eventuell avrundning med lite creme fraische. Supergott! I dag kommer syster och svåger och stannar några dagar. Dags alltså att packa ryggsäcken med kaffetermos och bullpåsar för många trevliga utflykter i naturen.

måndag 25 april 2011

Tillbaka till 1200-talet
















Vi besökte Kapelludden på Ölands östra kust i går. Där finns resterna av ett kapell, Sankta Britas kapell, byggt i början av 1200-talet och ett gammalt stenkors från samma tid. Korset bröts av när stormen Per drog över Öland men är restaurerat med en nästan osynlig skarv. På udden finns också en fiskehamn med sjöbodar och brygga. Fyren är en stålkonstruktion från 1870-talet och byggnadsminnesmärkt. Kapelludden är en fin fågellokal och vi tar en tur dit ibland med kikare och kamera. På vår tur i går fick jag ett fint familjeporträtt på herrskapet Grågås, som vilade i morgondiset..

söndag 24 april 2011

Påskkycklingar och annat

















I går fick jag se både påskkycklingar och påskharar. I Thurgårdens handelsträdgård i Färjestaden fanns det en bur med en kull kycklingar. Det var svårt att fota dem genom gallerluckan högt uppe men det syns ändå vad det var. Påskharar sprang runt på alla fält i solskenet och påskliljorna blommade i rabatten. Som motvikt mot allt påskgult tar jag med en orange kejsarkrona också. I dag sjunger maken i kyrkan kl 10 men sedan tänkte vi åka och äta en god lunch på restaurang Svea i Skäftekärr. Lite extra påsklyx!

lördag 23 april 2011

Lite gult på påskafton





















Vi tog en sväng förbi reningsdammarna i går. Det låter ju inte precis som ett självklart utflyktsmål men det finns en och annan fågel som håller till där. På dikesrenarna lyser just nu svalörten knallgult, här och där blandad med fräscha vitsippor och blå scilla. På vallen mellan två dammar poserade en gravand, nästan en karaktärsfågel för Öland. Just nu flyger de runt och letar lämpliga bohålor och i strandkanterna hör man deras speciella kuttrande när de uppvaktar sina honor.En kniphane simmade runt lite nervöst när han såg mig och efter någon minut stod han inte ut längre med min närhet utan flög över till en damm längre bort

fredag 22 april 2011

En låååång fredag


















Tänk om alla dagar var lite extra långa. Det skulle behövas ibland. Men denna somriga långfredag ska vi ut i naturen precis som igår. Skärtorsdagskvällen tillbringade vi vid Östersjöns strand där sädesärlorna letade insekter i solnedgången och knipor och skrak gungade på dyningarna ute på vattnet. Tidigare på dagen, hemma i trädgården, njöt vi av julrosorna som står i full prakt (påskrosor?) och förberedde pallkragen där potatisen ska ner. Det är lagom mycket för att kunna njuta av lite egen färskpotatis så småningom. Den sättpotatis som blir över brukar jag peta ner bland hallonen eller i några hinkar.

torsdag 21 april 2011

Trädgårdsvandring





















Den här veckan öppnar Öland upp för säsongen och det ska vi nog fira idag med något mumsigt premiärkaffebröd från Kaffestugan. Våra gäster reste vidare i går och nya kommer på tisdag. I går kväll var jag också på säsongens sista (?) årsmöte. Jag hann med en liten runda i trädgården och beundrade fru Hackspett som besökte min femstjärniga restaurang i trädet, fylld med brödkanter och margarin. De tidiga tulpanerna blommar för fullt och överallt ser jag svällande knoppar, på väg att spricka ut. Det börjar bli ett grönt skimmer över hagarna.

onsdag 20 april 2011

Utmed stränderna



Dubbelklicka gärna på bilderna för förstoring

























I går fick vi ytterligare en mysig dag utmed Ölands kuster. Just nu är det rödhakar överallt och sädesärlor som varnar upprört när vi kommer för nära. Tranor hörs då och då och ibland passerar en stor flock över våra huvuden. Utmed Kalmarsundskusten hittade vi de förtorkade resterna efter en sälunge. Gravänder och skäggdoppingar uppvaktar sina honor och rödbenornas lysande röda ben lyser upp stränderna. I dag åker våra gäster vidare men vi hinner kanske med en promenad utmed den sandiga Bödabukten innan de ger sig av. Vi får se när de vaknar.

tisdag 19 april 2011

Plötsligt händer det...




..när jag går där på en strand på norra Öland. En havsörn sveper rakt över mig på väg ut till viken som är fullpackad med sjöfågel. Jag hinner knappt få upp kameran förrän ögonblicket är förbi. I nästa sekund hörs fladdret från tusen vingar och måsarnas varningsrop och sedan är örnen utom synhåll. I går var det en riktig sommardag här. Vi pustade och stånkade i våra långkalsonger och ylletröjor när vi satt på en bänk utanför en sjöbod och drack vårt medhavda kaffe. I dag blir det nya utflykter med våra gäster och kanske vågar vi lämna de långa kalsongerna hemma. Det ser ut att bli en lika fin dag idag.

måndag 18 april 2011

Promenad i parken




Öland bjöd våra gäster på en strålande sommardag i går. Vi tog en promenad i parken vid Skäftekärr, där hagarna nu är fulla av blommande blåsippor, vitsippor och nunneört. Rödhakarna höll konsert och citronfjärilar fladdrade runt. I parken finns det många ovanliga sorters träd och vi beundarde lärkträdet där både barr och kottar börjar titta fram. Körsbärskornellen blommade för fullt och vid den gamla offermossen låg vattnet som en spegel. Inga spår efter blodiga offerriter denna dag. Nu ska vi packa för dagens utflykt!

söndag 17 april 2011

Pippi igen






Trots att luften börjar värmas upp och insekterna vaknar till liv igen är det många fåglar som uppskattar vårt lilla tillskott av föda vid fågelbordet. Pilfinksparen är ständiga gäster, för att inte säga bofasta och grönsiskorna har nog också tänkt sig ett bo i vår närhet, liksom entitan. Ibland kommer den egendomliga stenknäcken förbi och plockar några jordnötter. Hans kraftiga näbb kan knäcka körsbärskärnor. En annan underlig näbb kan du se hos skedanden. Lång och bred som en stor sked för att underlätta födosökandet i bottenslam och dy. Jag lyckades fånga en på bild i våra dammar vid reningsverket. Slut på dagens fågellektion! När som helst dyker gästerna upp och sedan ska vi ut på fågeljakt (med kikare och kamera förstås).