torsdag 31 oktober 2013

I startgroparna

Kanske lite mer hustomte än jultomte

Tomteträdet ska pryda mitt bord på julmässan

Jag sorterar och sorterar.Vad ska jag ta med mig? Julkorten förstås, men kanske inga vårbilder. Vi får se.

I morgon kl 12 öppnas portarna för Skäftekärrs stora julmässa. Tidigt? Tja,vi behöver en rolig händelse mitt emellan skördefest och julfirande här uppe i skogen. Runt 3000 personer brukar besöka marknaden för att handla lokala matprodukter och köpa en och annan julklapp men framför allt kanske, träffas och trivas tillsammans innan ishalka och fåk isolerar oss i våra hus. Kika gärna in på vår hemsida www.skaftekarr.se där jag har tagit de flesta bilderna.


onsdag 30 oktober 2013

Lugnet efter stormen

Lite efterdyningar brusar nere vid stranden, men det mesta har övergått till normal höstnivå.

Sportfiskarna vågar sig ut bland vågorna igen...

...och sångsvanarna lyfter från de vattenfyllda strandängarna där de har avvaktat stormens framfart.

Ett och annat envist äpple har hållit sig kvar på trädet till glädje för sidensvansarna som kretsar runt i stora flockar. Här i huset är det lite dan före dan före dan. Den stora julmässan vid Skäftekärr närmar sig och jag lagrar minneslistor i huvud-datorn. Skriva dragningslistor till hembygdsföreningens lotteri, räkna ihop växelpengar, glöm inte röd julduk, maken ska stå vid korvgrillen från 12 på fredagen, hur var det sedan då? Äsch, han får hålla reda på sina tider. Jag är ingen curlingfru!


tisdag 29 oktober 2013

Varm mjölk och kallt kaffe

Korgen som var fylld med ljung hade blåst omkring...

...och ljungkrukorna låg lite här och var

I en buske hittade jag en affisch från cirkus Olympia som besökte byn i somras.

Det sista lövet kanske? Det var ganska renblåst...

..men här, i vattentunnan, hittade jag alla höstlöv.

Så har stormen passerat och för en halvtimme sedan  (13.30) kom elen tillbaka. Den försvann strax för kl 22 i går kväll. I morse blev det ljummet kaffe från vedspisen, där elden inte riktigt tog sig men den varma mjölken från kylskåpet hjälpte upp det hela. Medelvinden i går kväll låg runt 19 sekundmeter men i byarna var det uppe ända över 40 några gånger och det är orkanstyrka. Men vi klarade oss bra ändå. I dag har jag gått runt och plockat småsaker som blåst runt men ingenting har gått sönder. Andra häromkring har haft otur med sönderblåsta skorstenar och staket men vi har inte hört något om allvarligare händelser. Skönt!


måndag 28 oktober 2013

Skogsgrönt






Det är så magiskt med Trollskogen. Jag går där ofta och varje gång upptäcker jag nya märkliga saker. Underliga trädformationer eller ännu kraftigare murgrönsarmar, som ibland ser ut att bära upp hela värdträdet. Just nu är det mossans och murgrönans tid. Det är mjukt och ombonat grönt ända nerifrån marken och ända upp mot skyn. Det är tyst bortsett från vågbruset som alltid hörs som en bakgrundsridå och här och var anar jag en doft av svamp.När den låga höstsolen tittar fram bildas det ett soldis och underliga skuggor träder fram och sätter igång fantasin. Och då är vi nästan framme vid Skumtimmen, den kusliga Ölandsdeckaren av Johan Theorin, som nu är filmad. Igår såg jag den tillsammans med en salong full av  grannar och omkringboende. Riktigt bra tyckte vi allihop!


söndag 27 oktober 2013

Tillbaka över bron





På vägen hem från Kalmar bestämde vi oss för att äntligen svänga ner till Glömminge prästgård där det finns en butik för byggnadsvård. Roligt att titta på gamla inredningsdetaljer och nytryck av gamla tapeter och annat. Men, som så ofta så här års på Öland, var butiken stängd för säsongen. Vi kunde ändå njuta av prästgårdens gamla stenlador från 1700-talet. Vackra byggnader i en vacker miljö med stora gamla lövträd och kyrkan alldeles intill. I dag får jag gå runt i trädgården och se om något behöver förankras innan den stora blåsten kommer i morgon kväll. Jag har redan ställt några tunga vattenkannor fulla med vatten framför växthusdörren så inte den ska blåsa upp. Men kraften i stormen verkar avta ju närmare den kommer. Vi får väl se hur det blir!

lördag 26 oktober 2013

På andra sidan bron

Vi hade ett ärende i Kalmar och for iväg över den långa Ölandsbron.

När ärendet var avklarat tog vi en extra sväng ut till udden med Kalmar slott. På 1100-talet beslöt man att bygga ett vakttorn, en kastal, där man kunde hålla utkik efter sjörövare och andra hot från havet. I slutet av 1200-talet utvecklade Magnus Ladulås bygget till en borg med ringmur.


Och se! På 1500-talet förvandlades den gamla borgen till ett praktfullt slott med Wasa-kungarna som byggherrar. Efter 100-tals år med politik på högsta nivå, stormningar och hovintriger är Kalmar slott idag en jämförelsevis lugn och trevlig plats men aldrig händelselös. Där pågår visningar, utställningar, gästabud, julmarknader, uppträdanden med mera året om.


fredag 25 oktober 2013

Trädgården den 25 oktober


Bladen på vinrankan i växthuset lyser nu som en gul vägg emot mig när jag kliver in där och på golvet prasslar det av nedfallna löv.


Men se! Här och var hittar jag fortfarande klasar med söta druvor, verkligen goda när de har fått mogna på sig ordentligt.


Och titta här! Tomaterna tycks ha fått ny fart i det milda vädret och bjuder på klasar av vackert röda tomater. Inte så illa i slutet av oktober,tänker jag medan jag stoppar en handfull hösthallon i munnen. Hösthallonen är ett nytillskott i trädgården för i år och ger redan många stora fina hallon. Inte så söta som sommarhallon, men vad gör det. Färska bär på morgonmüsslin ända in i november är inte så illa.


torsdag 24 oktober 2013

Tidig morgon på Ölands norra udde

Jag bestämde mig för att åka upp till norra udden riktigt tidigt. Solen var på väg upp och lyckades tränga igenom dimmor och moln emellanåt.

Det var trots blåsten riktigt disigt i luften och efter en stund kändes allting lite kladdigt

Men...det såg nästan ut som en iskant utmed stranden.

Nej, det var ingen is. Det var de senaste dagarnas hårda vindar som ordnat med ett skumbad.

Små skumbollar blåste runt och landade framför mina fötter. Men var fanns alla fåglar då? Då och då flög några flockar över mitt huvud kämpande i vinden och långt nere i buskarna hördes ibland lite fågelpip.

Men titta där...några pigga talgoxar satt plötsligt på marken framför mig. Vad pysslade de med då?

Jo, de tog sig friheten att undersöka min bil medan jag var ute på vandring i naturen.



onsdag 23 oktober 2013

Gäster i min rönn

Blåmesar

Utanför ett av mina fönster har jag en rönn. I år är den precis översållad med bär och utgör en lockande servering för traktens alla fåglar. En spännande föreställning för mig också som springer ifrån tråkiga saker som matlagning och tvätt bara för att se vad det är som flaxar runt bland grenarna. Ibland regnar det och blir lite prickar på fönsterglaset men jag fotar ändå för rönnens egna gästbok. Här ser ni bilder på några av gästerna. 

Grönfink

Björktrast

Rödvingetrast

Domherre

Koltrast



tisdag 22 oktober 2013

Bokskog






På några platser i Böda kronopark finns det små dungar med bokar och det finns många här i socknen som tycker att de skulle få ta plats och växa på sig. Det finns inget vackrare än en bokskog! Den skira grönskan på våren och de oöverträffade höstfärgerna gläder oss varje gång vi passerar. Även mulna dagar, som på mina bilder, glöder det och sprakar av färger, nästan som om solen sken.

måndag 21 oktober 2013

Älg - elch - moose

Plötsligt stod hon där! Lite våt av regnet och nonchalant tuggande på en björkkvist. Hon tittade förvånat på mig och blinkade lite så de långa ögonfransarna fladdrade.

Men...vad är detta? Hon var inte ensam. Hon var ute på en date med en ung spoling med lite pinniga horn.

Låt inte mig störa, sa jag. Jag ska genast dra mig tillbaka.

Hon tittade bortåt skogsvägen, fortfarande tuggande på sin kvist.

Vi skulle ändå fortsätta, sa hon. Vi drar!

Den uppvaktande kavaljeren tog några skutt för att hänga med.

Men vad? Dagens överraskning! Älgkon hade sin lilla kalv med sig.

Roligt att se en levande älgkalv på Öland, där älgarna har så stora problem.

Då kommer strax dagens andra överraskning.

Ytterligare en ung tjur dyker upp bland buskarna och hänger på sällskapet. Så försvann alla i lugn takt in i skogen på andra sidan vägen.