fredag 30 september 2016

Nu skördefestar hela Öland!

 
Nu är det bråda dagar på Öland! Skördefest! Besökare från stora delar av Sverige kommer åkande över bron för att uppleva atmosfären, se vacker konst och hantverk och köpa nyskördade grönsaker med sig hem.
 
 
Jag kommer att tillbringa de närmaste dagarna i vackra Böda hamn med mina egna bilder och hembygdsföreningens böcker. Besök oss gärna och passa samtidigt på att se utställningen om regalskeppet Mars. Under hela skördefesten finns skeppet utmarkerat på gräsplanen i hamnen i sin rätta storlek. Imponerande! Missa inte det om du besöker Öland under helgen!
 
 

torsdag 29 september 2016

Följ med på min promenad

 
Min favoritpromenad går över ängarna vid Ölands norra udde. Ett öppet landskap med enstaka vackra träd och ett lugn, som understryks av vågbrus på lång håll och prasslet av torrt gräs runt fötterna. En stunds motvikt mot det Öland som just nu sjuder av liv inför skördefesten.
 
 
Äppelträdet är fullt av små vackra äpplen och är ofta besökt av fåglar.
 
 
Här kan jag stanna och bara titta en lång stund.
 
 
Sista lilla biten innan jag är uppe på vägen igen.
 
 
Så där ja! Redan framme vid "stora vägen".
 
 

onsdag 28 september 2016

Böda Skogsjärnväg - tåget som håller avgångstiderna!

 
Nord-Ölands församling bjöd alla daglediga på en tågresa till Trollskogen igår. Ångloket "Mormor" drog de tre vagnarna fulla med pensionärer på en händelserik resa genom vår unika skog.
 
 
Här har två förväntansfulla damer tagit plats på en av de öppna vagnarna.
 
 
Stinsen tar en sista titt på stationsklockan och viftar för avgång. Exakt klockan tolv enligt tidtabellen!
 
 
Gamla "Mormor" får en extra skvätt olja innan hon drar igång.
 
 
Så rullade tåget iväg genom den mossbeklädda skogen med sina vindpinade tallar.
 
 
Stämningen var på topp, speciellt när en älgtjur med sin ko valde att passera över spåren precis när tåget kom. Det stora området med naturvårdsbränning väckte också förundran. Det gick fortfarande att se några små eldhärdar. Blir spännande att följa naturens utveckling efter branden under några år framåt.
 
 
Så var tåget framme vid vändstationen Trollskogen, där det blev kisspaus.
 
 
Väl "hemma" igen blev det musikunderhållning. Sonja och Mats bjöd på tågvisor....
 
 
....medan en delikat måltid serverades. Se det blev en riktigt lyckad dag!
 
 

tisdag 27 september 2016

Titta nära!

 
Jag smög in i grannens trädgård igår. Jag brukar göra det ibland för att titta efter fåglar och annat spännande. Nu fanns det taltrastar och koltrastar som mumsade fallfrukt och dessutom det här....
 
 
...vackra mönstret. Svårt att gissa vad det är? Ja, jag skulle inte klara det utan facit. Det är skinnet på en väldigt övermogen jätteröksvamp!
 
 
Det här är förstås lättare. Tusentals solrosfrön i prydlig ordning i mitten av en riktigt pampig solros.
 
 
I en lång rad blommade höstens tröst i trädgården, tidlösan. Här är några av dem bland bruna höstlöv.
 
 

måndag 26 september 2016

Sommaren är lång

 
Det var så fint i går! Man ville inte gå in. Dagen började med en fågelrunda vid Norra udden och på eftermiddagen planterade jag de första lökarna till den kommande våren. Vintergäck, snödroppar och några pyttesmå allium. Hoppas att de inte börjar växa redan nu i värmen.
 
 
Staren på tråden såg nästan vårfin ut i sin glänsande kostym!
 
 
Och här kommer Tarzan och Jane. Nej, ursäkta, jag bara skojade. Det märkvärdiga med den här bilden är att det är den 25 september i Sverige och man kan fortfarande gå klädd som de här turisterna.
 
 

söndag 25 september 2016

Gäster i går

 
Vi hade trevliga gäster till middag igår. Huset nästan grät av glädje över att äntligen få en uppfräschning av dammsugare och dammtrasa och hunden sprang upphetsad omkring. Hon känner alltid på sig när det ska hända något roligt.
 
 
Vi började med ostfyllda paprikahalvor med basilika, grillade i ugnen.
 
 
Här väntar de baconlindade oxruladerna på ett sista uppkok i den härliga gräddsåsen.
 
 
Min standardäppelkaka med ett marängliknande täcke avslutade det hela. Jag är fortfarande mätt!!
 
 

lördag 24 september 2016

Bråttom, bråttom!

 
Det är mycket jag vill hinna med och tiden räcker inte till allt. Medan skördefesten närmar sig och de sista annonserna ska bli klara till hembygdsboken, får jag inte missa min ullungrönn i trädgården, som just nu är allra vackrast.
 
 
Vi hade några ärenden till södra Öland i går men det fanns inte mycket tid till fotografering. Där pågår skördandet för fullt och det till och med luktar lök på vissa platser. Härligt att det ändå blev en skörd efter sommarens extrema torka.
 
 
Jag visste att det höll till en hökuggla vid Ölandsbron sedan några dagar tillbaka. "Vi kan väl åka fram och tillbaka över bron, så kanske jag ser den" sa jag till gubben. Och visst där satt den på en stolpe och spanade. Det är något speciellt med ugglor. Mjuka, runda och kloka! Tyvärr valde den ett riskabelt ställe att jaga på vid den stora trafikleden. Senare på dagen blev den sorgligt nog trafikdödad.
 
 

fredag 23 september 2016

På norra udden igen

 
Slånbären trängs verkligen på buskarna i år. Men se...även de har drabbats av torkan. Redan före frostnätterna börjar de skrumpna ihop.
 
 
En del växter är så vackra ännu som utblommade. Här är det mjuka, ulliga fröstänglar.
 
 
Gulsporren blommar på och lyser upp hösten.
 
 
Man är aldrig ensam på udden. Här mumsar en kviga på, medan de andra redan lagt sig i en hög för dagens första vilostund.
 
 
Några vitkindade gäss rastar i strandkanten.
 
 
Och där promenerar fåren en bit framför mig på vägen.
 
 

torsdag 22 september 2016

En uppskattad förbättring

 
Det blev äntligen av att lägga ny kokosfiberduk utmed ena kanten på dammen. Den gamla hade för länge sedan förintats av väder och vind. Det blev verkligen uppskattat av fåglarna, som nu kunde kila ner och ta en klunk vatten eller ett dopp utan att halka ner i plurret på den hala gummiduken.
 
 
Rödhaken satt så länge med magen i blöt, så jag började fundera på om han hade fastnat i trådarna. Men nej då...han bara tog sig tid att njuta av det sena höstbadet.
 
 
Till och med dammens röda guldfiskar var tvungna att ta en sväng förbi och titta på nyinvesteringen.
 
 

onsdag 21 september 2016

Snart dags för Ölands Skördefest!

 
Helt oplanerat har jag nu fullt med prydnadspumpor på rad i växthuset, lagom till Ölands Skördefest som börjar nästa vecka. I våras tömde jag en av mina pallkragar och fyllde på igen med ny jord av hög kvalitet utblandad med egen kompostjord.
 
 
Jag skulle plantera en gojibärsbuske, lite på försök. Busken inhandlades och planterades, men den fick inte vara ensam så länge. Från den goda jorden började det titta upp tomater, prydnadspumpor, lejongap och mycket annat smått och gott.
 
 
Nu är pumporna skördade och jag plockar tomater varje dag och det kommer bara fler och fler. Gojibusken då?
 
 
Jodå! Trots trängseln i lådan så producerade den ett orangelysande bär redan första året.
 
 

tisdag 20 september 2016

Längst upp i norr

 
Friden och lugnet börjar lägga sig uppe vid Öland norra udde. Turistströmmarna har avtagit. Nu hör jag bara lite tyska och holländska från de par som sitter med sina kaffekorgar vid de utställda borden.
 
 
Luften är full av sländor. Det är hög tid för fortplantning och säkerställande av nästa års generation.
 
 
Längst ut går det inte att undvika att trampa på uppspolade musselskal. Det går att föreställa sig hur långt upp vågorna går när de värsta stormarna drar förbi.
 
 
Stenarna i kanten har anlagt gubbfrisyr. En vackert grön krans pryder de annars kala stenarna.
 
 
Plötsligt anar jag oro bland måsfåglar och änder ute på vattnet. Ja, titta! Där drar havsörnen långsamt förbi, som en silhuett mot den blå himlen.
 
 

måndag 19 september 2016

Från min favoritstol vid dammen

 
Jag sitter ofta en stund i min favoritstol vid dammen. När jag har suttit alldeles stilla en stund börjar det alltid hända saker. Ofta kommer tant Duva traskande, målmedveten på väg till dammen för att dricka några klunkar. Jag vet egentligen inte om det är en han eller hon, men hon ser ut som en liten tant där hon kommer klivande.
 
 
I det stora badet vid vattenfallet är det alltid full fart, men även den här lilla "bassängen" har blivit populär.
 
 
Ekorren är en ovanlig gäst hos oss, kanske beroende på att det finns gott om mård här på Öland. Mårdens favoritföda är just ekorrar. Här kom det i alla fall en liten krabat på besök. Ser nästan ut att vara av årets kull, ganska liten och väldigt fin i pälsen. Kul!