tisdag 31 januari 2017

Men stopp nu då!!

 
Jag fortsätter mitt bläddrande i frökatalogen. Gurka, det är mysigt. Skivad med osthyveln, inlagd i lite citron och socker, till middag varje dag under sommaren. Lyxigt! Persilja och basilika i några krukor är också ett måste.
 
 
Astrar är fint under sensommaren och hösten...
 
 
...liksom rosenskäror och....nej, nu räcker det.
 
 
Men blåparasoll då och alldeles svart vädd. Hmmm, det blir väl som förra året, alldeles för mycket!
 
 


måndag 30 januari 2017

Vilse i frökatalogen

 
Det börjar bli hög tid att bestämma vad jag köpa från frökatalogens stora och lockande utbud. Vissa fröer är självklara. Cobean eller klockrankan är ett måste. Jag har två spaljeer där den fungerar jättebra.
 
 
Munnen ska ha sitt! Jag hoppade över physalis förra året och fick genast påstötning av yngre generationer. "Har du ingen physalis i år??" Jag kryssar för en påse!
 
 
Ett par sorters små godistomater ska jag förstås ha. Black Cherrie och någon sort till.
 
 
Zinnia är en tacksam och hållbar trädgårdsblomma. Det får bli en påse av den också. Nu funderar jag vidare.
 
 

söndag 29 januari 2017

Florence Foster Jenkins

 
Jag såg en dokumentär på TV2 i går kväll om fenomenet Foster Jenkins. Intressant! Damen som var förtrollad av sin egen röst och kunde lyssna i timtal på sina egna inspelningar och var besatt av att dela med sig av den till omvärlden. Trots att hon egentligen inte kunde sjunga alls!
 
 
Och här sitter jag i timtal, fascinerad av mina egna bilder, trots att jag egentligen inte kan fota alls. Jag kan se vissa paralleller där!
 
 
Här är i alla fall en som kan sin sak. Näktergalen!
 
 

lördag 28 januari 2017

Inomhus

 
Jag har fått hålla mig inomhus en hel vecka på grund av något influensaliknande elände. Det frestar på. Så mycket mysigare det hade varit om det var en varmare årstid. Då kunde jag suttit i en skön stol i skuggan och njutit av allt som händer runt omkring.
 
 
Nu har jag vandrat rastlös från fönster till fönster mellan sovstunderna. Det känns att det är bra att röra på sig ibland och få loss det där som rosslar i luftrören.
 
 
Hur som helst, i natt sov jag ända till 5:30 utan att bli väckt av hostattacker. Kanske börjar det vända.
 
 

fredag 27 januari 2017

Vinterfåglar inpå knuten

 
Så var det dags igen! Nu ska vi räkna vinterfåglarna utanför fönstret. Alla fakta om detta finns i alla media och förstås på www.birdlife.se.
 
 
Väldigt uppskattat av mig men olyckligt just för fågelräkningen är mildvädret och barmarken. Det är ganska tomt på fåglar förutom de stora flockar av blåmesar och talgoxar som dyker upp ibland.
 
 
Men...jag har hela helgen på mig att spana, så vi får se....
 
 

torsdag 26 januari 2017

Hamnarna och fyren

 
Naturligtvis finns det en mängd gamla vackra hamnar på Öland. De har haft stor betydelse för transporter och fiske under många hundra år. Numera är de flesta trevliga besöksmål med ibland möjligheter att äta och handla.
 
 
I Böda hamn finns det fortfarande några aktiva fiskare och hamnen är också en sjöräddningsstation med full utrustning.
 
 
Om vi åker utmed Ölands västra kust kan vi besöka Sandviks hamn med restauranger, längre norrut passerar vi Alvedsjö bodar, en otroligt vacker plats med sina gamla sjöbodar. Det var en gång i tiden en hamn med stor betydelse för norra Öland.
Längst i norr ligger Byxelkrok (bilden ovan) med mycket aktiviteter sommartid.
 
Fyren Långe Erik måste man förstås besöka.
Fyrvaktarns dotter har en liten bod med kaffe och annat och säljer biljetter om man vill klättra upp i fyren och se den vidunderliga utsikten. Där avslutar vi resan för den här gången.
 
 

onsdag 25 januari 2017

Källa gamla kyrka

 
Källa gamla kyrka är en av Ölands finaste byggnader. Även om man inte lyckas pricka in öppethållandetiderna är den värd ett besök.
 
 
Från 1100-talet och från början en försvarskyrka. Där kunde man spana in fienden som kom in från havet genom gluggar högst upp, medan gamla och barn gömde sig bakom de tjocka stenmurarna på mellanvåningen.
 
 
Kyrkogården är unik med sina liggande kalkstensplattor där man ibland kan ana spåren efter inristade bomärken från olika gårdar runt omkring.
 
 
I närheten ligger Högenäs orde, i slutet av maj översållat av orkidéer. På vägen dit beundrar jag alltid de fantastiska och väl underhållna stenmurarna, som ramar in jordbrukslandskapet.
 
 

tisdag 24 januari 2017

Fortsättning på rundturen

 
Skäftekärr med sin historia både från järnåldern och 1800-talet, är ett måste på vår rundresa. Gammal jägmästarbostad och skogsskola med en park med ungefär 140 inplanterade trädarter.
 
 
Hela omgivningen är full av järnålderslämningar och en modell av en järnåldersgård finns i parken.
 
 
Ullcentrum, strax norr om Löttorp, tillverkar ull- och linnekläder, säljer garn och beskrivningar och mycket annat. Där hittar man många "vill ha"-saker.
 
 
Och så I&I Design, "Rostiga tanten" med vackra och unika trädgårdsprydnader och mycket annat. De flesta av besöksmålen har egna hemsidor där man hittar öppettider mm.
Mer i morgon!
 
 

måndag 23 januari 2017

Vad ska man se på norra Öland?

 
Jag fick en fråga från ett sällskap med damer som ska besöka norra Öland i slutet av maj. Vad ska man se? Varenda centimeter tycker jag förstås, men om man måste begränsa sig, kan man börja med den sällsynta orkidén vit svärdsyssla eller skogsliljan, som den också kallas. Blommar precis under sista veckan i maj och de första i juni och kan ibland verkligen översålla skog och dikesrenar.
 
 
Dem mytomspunna ön Blå Jungfrun måste man förstås se, åtminstone på håll från den öländska kusten. Den ändrar ständigt utseende och kan till och med se ut som om den svävar i luften ibland.
 
 
Stenkusten med vårt eget "Dalhalla" är också spännande. Här kan vi gå miljoner år tillbaka i tiden genom de hoppressade lagren av växt- och djurlämningar.
Fler förslag följer i morgon!
 
 

söndag 22 januari 2017

I går fick vi ett gratisprov

 
Våren delade ut gratisprover i går. Det var alldeles vindstilla, nästan 10 plusgrader och ett så vackert ljus över havet.
 
 
Vi såg till och med de första soldyrkarna vid en husvägg och våra fortfarande aktiva yrkesfiskare kunde inte motstå en provtur med minsta båten.
 
 
I dag måste jag ut och leta efter små gröna skott i trädgården. Kanske börjar snödropparna titta upp.
 
 
 

lördag 21 januari 2017

Tulpaner

 
Nu är det tulpantider, inomhus förstås ännu så länge. Ett snöigt år stack jag ner den här, nästan utblommade, buketten i snön och den stod där fint i flera dagar.
 
 
Redan i första halvan av april sticker de första små botaniska tulpanerna upp i min trädgård.
 
 
Den ena sorten efter den andra av tacksamma små lökar som blommar år efter år. En del fanns redan när jag flyttade hit så minst 25 år har de vuxit här, kanske längre ändå.
 
 
Efter mina tio år här, känns de som gamla kompisar.
 
 
Roligast är den vilda tulpanen som kommer upp på de mest oväntade platser i  trädgården. Den bestämmer själv helt och hållet. Liten och späd men envis!
 
 

fredag 20 januari 2017

En liten drink i januari

 
Man kan behöva en styrketår ibland. Det här lär vara nyttigt så vi skålar i var sitt snapsglas varje morgon. Inte vet jag hur mycket sjukare vi skulle vara om vi inte gjorde det:
Koka några hekto skivad ingefära i 8 dl vatten 20 min. Ta bort ingefäran, rör i 1/2 dl socker eller lite honung efter tycke och smak, pressa i saften från två citroner. Klart! Håller en vecka i kylskåp.
 
 
Någon mer än jag som kan se "Gubben Ingefära"?
 
 
Tog en titt uppe på den ouppvärmda övervåningen. Snart dags att dela och plantera om pelargonen "Australe". Förra året blev det 14 små plantor.
 
 

torsdag 19 januari 2017

Höst,vinter, vår eller...??

 
Det är fortfarande höst på en del ställen i Sverige, sa man på väderleksrapporten i går kväll. På kartan, som visades, såg jag tydligt att en liten bit av norra Öland hörde dit. Vi har haft för mycket plusgrader för att kung Bore ska gilla läget.
 
 
Det kan till och med bli så att vi går direkt från höst till vår och hoppar över vintern! Sånt gillar jag!
 
 
Snart dags för de knoppiga julrosorna att slå ut då?!
 
 


onsdag 18 januari 2017

Grått och lite blötsnö

 
Vi har blivit lovade grått väder och lite blötsnö idag. Inte så illa för mig som gillar den grå färgskalan. Den kan vara riktigt vacker.
 
 
Den här gråhägern ser visserligen ut att längta efter lite sol men får härda ut ett tag till.
 
 
Ute på de grå vidderna utan slut, sitter två havsörnar som små svarta prickar. Magiskt!
 
 

tisdag 17 januari 2017

Längst norrut

 
Flera gånger i veckan strövar jag runt uppe på norra udden och Fyrön.
 
 
Fortfarande, efter tio år, har jag inte blivit hemmablind, utan njuter varje gång av den otroliga miljön.
 
 
Så här ser det ut på gångvägen efter den senaste stormen. Ganska stora stenar har blåst eller sköljts upp en bra bit.
 
 
Det finns förstås en mängd fåglar också. Här var viken full av gräsänder, vigg, skrak och mycket annat.